Υποθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει λιγότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί πολλά μη ειδικά συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, διαταραχές μνήμης, κατάθλιψη, βραδυκαρδία, δυσανεξία στο κρύο, τριχόπτωση, δυσκολία στην απώλεια βάρους ή και μικρή αύξηση έως 5 κιλά.

Η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού στον αναπτυγμενο κόσμο είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπου ο αδένας αυτοκαταστρέφεται λόγω της παρουσίας στο σώμα μας αυτοαντισωμάτων. επομένως, ο ίδιος ο οργανισμός μας αναγνωρίζει το θυρεοειδή ως ξένο σώμα, του επιτίθεται και προοδευτικά τον καταστρέφει.

Εκτός απο τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto υπάρχουν και άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού, όπως είναι η θυρεοειδεκτομή δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του αδένα, άλλες θυρεοειδίτιδες όπως υποξεία, οξεία, μετά τοκετό, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η κυριότερη αιτία είναι η έλλειψη ιωδίου.

Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με απλή εξέταση αίματος όπου διαπιστώνονται υψηλά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), που εκκρίνεται από την υπόφυση και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι φαρμακευτική. Χορηγούμε θυροξίνη κάνοντας υποκατάσταση της ορμόνης που λείπει.